Εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών κάλεσαν σήμερα την Ολλανδία να παράσχει κατεπειγόντως καταφύγια για τους άστεγους παράνομους μετανάστες φέτος τον χειμώνα, τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτο να μένουν οι άνθρωποι έξω στο κρύο και μάλιστα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.
Στην ανακοίνωσή τους οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόνισαν ότι η ολλανδική κυβέρνηση αρνήθηκε να παράσχει το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ στις περισσότερες από 60 κοινότητες όπου είναι αναγκαίο να λειτουργήσουν τέτοια κέντρα.
Η Λεϊλάνι Φάρχα, η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για το δικαίωμα στη στέγαση, τόνισε ότι η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε είναι υποχρεωμένη από το διεθνές δίκαιο να παράσχει τρόφιμα, ρούχα και καταφύγιο σε όσους τα έχουν ανάγκη.
"Σ' αυτές τις σκοτεινές ημέρες, πριν από τα Χριστούγεννα, είναι τρομερό που η ολλανδική κυβέρνηση δεν δεσμεύει ένα ποσό που δεν φτάνει ούτε το 0,01% του ετήσιου προϋπολογισμού της για να βοηθήσει ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες απόλυτης ανέχειας και φτώχειας", ανέφερε από την πλευρά του ο ειδικός εισηγητής για την ακραία φτώχεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα, Φίλιπ Άλστον. Υπενθύμισε μάλιστα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων, το όργανο που επιβλέπει την τήρηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, έκρινε πρόσφατα σε δύο ξεχωριστές περιπτώσεις ότι η Ολλανδία παραβιάζει το δικαίωμα στην παροχή βοήθειας στους ενήλικες, άστεγους, παράνομους μετανάστες.
Περίπου 8.000 άνθρωποι που έχουν αιτηθεί άσυλο στην Ολλανδία αφήνονται στην τύχη τους κάθε χρόνο, αφού αρνούνται να επιστρέψουν στις χώρες τους. Πολλοί ζουν στο δρόμο, σε εγκαταλειμμένα κτίρια ή φιλοξενούνται από φιλανθρωπικές οργανώσεις ή δήμους που δεν επιχορηγούνται από την κυβέρνηση για τα άσυλα που διαθέτουν προς χρήση των αστέγων.
Καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει δεχτεί τέτοιες καταγγελίες από τους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Φρεντ Τίβεν, απέρριψε την έκκληση των εμπειρογνωμόνων σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση φοβάται πως εάν χρηματοδοτηθούν καταφύγια για παράνομους μετανάστες θα υπονομευτεί το σύστημα χορήγησης ασύλου αφού θα επιβραβεύονται όσοι αρνούνται την απέλασή τους. "Η Ολλανδία κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι οι αλλοδαποί χωρίς μόνιμη κατοικία δεν θα βρεθούν στον δρόμο" σημείωσε σε μια ανακοίνωση που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο, εξηγώντας ότι όσοι συνεργάζονται με τις αρχές και συμφωνούν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους φιλοξενούνται σε κέντρα υποδοχής.
ΑΜΠΕ
http://www.avgi.gr/article/5145161/apofeugei-na-parasxei-boitheia-stous-profuges-i-ollandia-sumfona-me-ton-oie